Ekonomika Poľska vzrástla v 2. kvartáli o rekordných takmer 11 percent

14.08.2021 Celý región

Varšava 13. augusta (TASR) - Po štyroch kvartáloch poklesu zaznamenala poľská ekonomika v 2. štvrťroku rekordný medziročný rast na úrovni takmer 11 %. Napriek tomu výsledok mierne zaostal za odhadmi ekonómov. Informovala o tom agentúra PAP. V medzikvartálnom porovnaní poľská ekonomika zrýchlila tempo rastu, opäť však zaostala za očakávaniami.

Ako uviedol v piatok poľský štatistický úrad GUS, ktorý zverejnil predbežný odhad, hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 2. štvrťroku medziročne o 10,9 % po tom, ako v prvých troch mesiacoch zaznamenal pokles o 0,9 %. Výsledok iba tesne zaostal za očakávaniami analytikov oslovených agentúrou PAP, ktorí počítali s rastom o 11 %.

Na medzikvartálnej báze po úprave o sezónne vplyvy zaznamenala poľská ekonomika rast o 1,9 %. V 1. štvrťroku oproti poslednému kvartálu roka 2020 vzrástla ekonomika po úprave smerom nahor o 1,3 %. Aj v tomto prípade rast zaostal za očakávaniami, keď ekonómovia počítali s medzištvrťročným rastom v 2. kvartáli na úrovni 2,1 %.

Podľa Poľského ekonomického inštitútu (PIE) je hrubý domáci produkt v súčasnosti vyšší než pred pandémiou. PIE očakáva, že v 2. polroku by tempo rastu malo dosiahnuť približne 5 %.
 

Vyberte región

mark